Annons
Annons

Lättbakat grovt bröd

Jag har fått förfrågan att baka lite bröd med annat mjöl än vete och rågsikt. Jag kikade på affären och hittade ett lantbrödsmjöl med surdeg i som var gjort på fyra olika sädesslag. (Kommer ifrån Kungsörnen och hette fyra sädesslag Lanbrödsmjöl) Det finns säkert liknande mjöler också, men detta tyckte jag var perfekt för att testa ett lite grövre bröd. Det blev sååå gott! Grovt och jag gjorde bröden som jag brukar göra mina surdegsfrallor, bara hacka upp och grädda av. Jag körde också degen kalljäst så att jag skulle få ut extra mycket smak.

Annons

Jag älskar att baka bröd som endast jäser en gång, enkelt och smidigt!

Annons

Häng med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika för ännu fler recept!

Lättbakat grovt bröd, cirka 15 st

5 dl vatten
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
11 dl lantbrödsmjöl
2 msk hela linfrön
0,5 dl solrosfrön
+ lite mjöl till utbakning

Annons

Gör så här:
1. Blanda vatten och jäst i en bunke.
2. Tillsätt salt, honung och mjöl och arbeta degen i cirka 5 minuter i maskin. Tillsätt linfrö och solrosfrö och arbeta degen 1 minut till. Degen ska kännas lite kladdig.
3. Mjöla lite runt degen så att den lossnar lätt ur bunken när den ska tippas ur. Täck bunken med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek 1,5-2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Mjöla bakbordet och tippa upp degen utan att knåda den. Detta för att behålla alla bubblor i degen. Pudra med mjöl ovanpå degen och dela i cirka 15 lika stora delar. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper.
5. Baka bröden mitt i ugnen i 12-15 minuter tills de fått ordentligt med färg.
6. Lägg på galler utan duk och låt svalna.

Jag hackar upp bröden lite olika varje gång, denna gång blev det fyrkanter.

Gillar du lättbakade bröd så har jag ett liknande recept fast ljus bröd här: Lättbakat bröd

Annons

bröd som enbart jäser en gång

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar
https://fredriksfika.allas.se/enkel-jordnotskaka/