Annons

Lingonlimpa på rågsikt

Lingonlimpa var det allra första bröd jag bakade när jag var liten. Jag fick en bok av farmor och farfar som hette något i stil med Var dags bröd, och i den hittade jag en lingonlimpa som såg otroligt god ut, så den testade jag direkt! Nu har jag tyvärr inte den boken kvar, men den här limpan liknande den väldigt mycket!

Lingonlimpa

Jag gjorde receptet med rågsikt då jag tycker att det ger brödet lite mer karaktär och smak.

Annons

Nu börjar det bli en hel del bröd i min receptbank! Alla recept hittar du här: Bröd

lingonlimpa

Annons

Lingonlimpa, ett bröd

50 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1 dl rårörda lingon eller lingonsylt
7 dl rågsikt
1 tsk salt

Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm.
2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen, rör tills jästen löst upp sig.
3. Tillsätt  lingon, rågsikt och salt och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek i 30-60 minuter.
4. Tippa ut degen på ett lätt mjölat bakbord och forma till en limpa, lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite rågsikt ovanpå.
5. Låt limpan jäsa i 30 minuter under en bakduk. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Snitta limpan med en riktigt vass kniv.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter. Låt svalna på galler, under en bakduk.

lingonlimpa

Du kan välja själv hur sött du vill ha brödet med lingonen, du kan t.ex råröra lingonen med lite honung om du inte vill ha i något vitt socker. Lite sött i degen hjälper till med jäsningen, men det måste inte vara socker.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

lingonlimpa

Förr veckan testade jag ett recept på Lingongrova där jag använde ingredienserna som står på paketet på Lingongrova, och gjorde ett eget bröd. Det är med surdeg och blev supergott! Receptet på det hittar du här: Lingongrova

lingongrova

Annons
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar
https://fredriksfika.allas.se/titt-utkaka-overraskningskaka/