Annons

Lyxiga saffransbullar med mandelmassa

Jag älskar verkligen saffransbullar och det är roligt att leka lite med smak och form. Här blev det saffransnystan fyllda med mandelmassa, riktigt lyxiga, saftiga och goda!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Annons

Annons

Lyxiga saffransnystan med mandelmassa, 24 st.

5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 g saffran, 2 pkt
1 tsk strösocker
200 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
2 dl strösocker
14 dl Vetemjöl special (840)

Fyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör rumstemperatur
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker

Pensling och dekoration:
1 ägg
1 dl hyvlad mandel
1 dl pärlsocker

Annons

Gör så här:
1. Ljumma mjölken till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
3. Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda ner i degvätskan.
4. Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakning.
5. Arbeta degen cirka 10 minuter i maskin eller dubbelt så långt för hand till en elastisk och smidig deg som släpper från kanterna av bunken.
6. Täck bunken med plastfilm och låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter
7. Medan degen jäser, riv mandelmassan och blanda med smöret, socker och vaniljsocker.
8. Kavla ut degen till en stor rektangel på ett lätt mjölat bakbord, bred på fyllningen och vik ihop långsida mot långsida.
9. Skär centimeterstora strimlor av degen. Rulla ihop två-tre stycken strimlor till ett nystan. Börja med en, och ta sedan nästa och tvinna runt den första.
10. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandel och pärlsocker.
12. Baka mitt i ugnen 10-12 minuter.

För ett tag sedan gjorde jag en video när jag snurrade nystan, det är lite lättare att visa än skriva 🙂

Vill du ha fler tips på goda saker att baka med saffran har jag samlat massor av tips här: Baka med saffran

Annons

Dela på:

Annons

Laddar