Annons
Annons

Mangotårta

Här är ett riktigt smarrigt recept på en mangotårta som är riktigt frisk och god, och mycket smak av mango! Det är en blandning av cheesecake och moussetårta, och gästerna tyckte verkligen att den var hur god som helst! Alldeles sådär lagom söt! Grundreceptet hittade jag hos Kickis Blogg när jag googlade på lite goda tårtor 🙂 Kika in på hennes toppenfina blogg här: Kickis Blogg

Mangotårta

Jag gjorde den glutenfri genom att byta ut digestivekexen mot naturligt glutenfria digestivekex.

Annons

Det var så gott att blanda i kokos i botten och inte bara ha i digestivekex som man ofta gör när man gör en cheesecake. Vill du vara ännu mer avancerad så kan du baka dina egna digestivekex som du hittar här: Hemgjorda digestivekex

Moussetårta mango

Annons

Ingredienser till 12 portioner Mangotårta

100 g smör
8 digestivekex (ca 130 g om du byter ut till glutenfria som har en annan storlek)
2 dl kokosflingor
2 paket fryst mango, 450 g (tinas upp innan tillagning)
2 lime
200 g naturell färskost
2 dl turkisk yoghurt
2 dl + 1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
5,5 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gör så här: 
1. Smält 100 g smör i en kastrull. Smula digestivekexen och blanda med det smälta smöret
och 2 dl kokosflingor i en bunke.
2. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform och platta ut kexblandningen i formen.
3. Mixa 225 g tinad mango till en slät puré i en bunke. Tillsätt saften från 1 lime, 200 g naturell färskost, 2 dl yoghurt, 2 dl florsocker och 1 tsk vaniljsocker. Vispa ihop till en klumpfri smet.
4. Lägg 5 gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter. Värm 2 dl av mangosmeten i en kastrull, dra av från plattan och smält de blötlagda gelatinbladen i smeten under omrörning. Vispa ner gelatinsmeten med resten av mangoyoghurten.
5. Vispa 2 dl grädde fluffigt och vänd ner den i mangosmeten. Blanda väl och häll smeten i formen.
6. Mangorippel: Lägg 0,5 gelatinblad i vatten i 5 minuter. Mixa 225 g tinad mango slätt med 1 msk florsocker och saften från 1 lime. Värm hälften av rippeln i en liten kastrull och smält ner det blötlagda gelatinbladet. Blanda med resten av rippeln.
7. Klicka ut mangorippeln på tårtan och dra med baksidan av en sked för att få ett häftigt mönster.
8. Plasta formen och ställ i kylen i minst tre timmar. Det går utmärkt att förbereda denna dagen innan.

mangotårta botten

Ovan är en bild på botten. Jag tycker det är enklast att få den jämn om jag sprider ut hela botten först och sedan plattar till den med baksidan av en sked. Jag har testat att göra det med handen, men då får jag alltid ett lite ojämnt resultat.

Mangotårta

När man har haft på mangorippeln så kan man göra grymt snygga mönster. Jag klickade ut sju rätt rejäla cirklar med rippeln och sedan drog jag bara några gånger med baksidan av en sked. Det är lätt att förhasta sig och göra för mycket (jag har misslyckats många gånger med det här innan 🙂 )

mangorippel

Min fina kusin Sara Severin var på besök och hade en gul klänning, jag blev såklart otroligt exalterad och ville ha henne som modell till tårtan 🙂 Det passade ju så bra ihop!

Vill du testa fler av mina tårtor så hittar du dem här: Fredriks Tårtor

Sara Severin mangotårta

Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar
https://fredriksfika.allas.se/bakad-potatis-med-skagenrora/