En helt fantastiskt god marängtårta i långpanna med vaniljmousse och jordgubbar. Den här tårtan passar till alla tillfällen enligt mig! Frasiga bottnar, vaniljmoussen är perfekt krämig med äkta vanilj och toppat med jordgubbar är det den perfekta tårtan till vilket sommarkalas som helst!
Tårtan blev verkligen drömgod! Sådär mild, men ändå smakrik och som en tugga av sommar och barndomsminnen!
Vill du ha fler tips på sommartårtor så hittar du alla mina recept här: Sommartårta
Marängtårta i långpanna, 12-16 bitar
Maräng:
6 äggvitor
3 dl socker
Vaniljmousse:
4 gelatinblad
4 dl grädde (3,5 + 0,5)
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl socker
Dekoration:
2 dl vispgrädde
250 g jordgubbar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 100 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper.
2. Vispa äggvitorna till mjuka toppar. Vispa ner sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng. Känn med fingertopparna att sockerkristallerna löst upp sig.
3. Bred ut hela marängen på plåten och baka i nedre delen av ugnen cirka 1,5 timme tills marängen är helt genombakad. Låt botten svalna helt.
4. Under tiden botten bakas gör du vaniljmoussen. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 5 minuter.
5. Dela vaniljstången, skrapa ut fröna och blanda med 3,5 dl vispgrädde. Vispa grädden hårt. Lägg stången med 0,5 dl grädde i en liten kastrull.
6. Vispa äggulorna med sockret riktigt fluffigt.
7. Värm upp grädden med vaniljstången, krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma vätskan. Plocka upp vaniljstången.
8. Rör ner gelatinblandningen i äggvispet, vänd sedan ner i vispgrädden och blanda väl. Ställ i kylen tills det är dags att montera tårtan.
9. Dela marängbotten i två delar. Bred på eller spritsa vaniljmoussen på en botten och lägg den andra ovanpå.
10. Dekorera fritt med t.ex vispgrädde och jordgubbar.
Det var första gången jag testade att göra vaniljmousse, men definitivt inte den sista! Så otroligt gott!
För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika
4 kommentarer till “Marängtårta i långpanna”
Hej o tack för imderbara recept.. ang denna marängtårta.. hur är denna att förvarai kyl?? Sist jag gkorde böejade det gegga ihop direkt.
Hej! Den här går bra att förvara i kylen då moussen är lite fastare. Har man bara grädde så blir det mer fuktigt.
Hej! Vilken fantastisk tårta, (att titta på iallafall) har inte bakat den ännu men ska snart. Vill bara höra med dig om jag kan förbereda tårtan dagen innan?
Mvh
Chridtina
Hej! Tårtbotten går utmärkt att göra dagen eller veckan innan till och med. Du kan lägga ihop den dagen innan, men kanske ta det lugnt med färsk frukt bara så att den inte blir fuktig.