Långpannebröd är verkligen plättlätt att göra, och jag tycker brödet blir saftigare när bröden inte bakas individuellt. Idag bjuds det på ett riktigt gott morotsbröd som jag tycker passar perfekt till frukost!
Jag skulle vilja slå ett slag för smord panna också, både när man gör bullar och bröd. Det blir en lite stekt yta på botten som blir otroligt god!
Morotsbröd i långpanna, 16 stycken
5 dl vatten
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
200 g finrivna morötter
1 tsk salt
2 msk honung
4 dl rågsikt
9 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Värm vattnet till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med vattnet.
3. Tillsätt olja, morötter, salt, honung, rågsikt och nästan allt vetemjöl.
4. Arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 för hand. Täck bunken med en duk och låt jäsa i 30 minuter.
5. Smörj en långpanna på cirka 30×40 centimeter med smör eller olja.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en stor platta i samma storlek som långpannan. Lägg degen i långpannan och tryck ut den så den ligger jämnt i hela.
7. Skär degen med en sporre eller kniv till 16 bitar. Nagga degen med en gaffel eller en nagg.
8. Täck långpannan med en duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
10. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.
Jag smörjer långpannan rätt rejält med smör 🙂 Det bli så gott! Om du inte testat att baka bullar i smord långpanna så måste du göra det!
För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika
Jag vill gärna att degen ska vara lite kladdig innan första jäsningen. Då är det lättare att korrigera när man knådar den sen.
Vill du ha tips på fler goda bröd hittar du massor här: Fredriks bröd
Bland annat det här goda brödet i långpanna med rivet äpple i! Receptet hittar du här: Långpannebröd med äpple
Vill du ha fler recept som du kan baka i långpanna så hittar du alla mina recept här: Baka i långpanna
12 kommentarer till “Morotsbröd i långpanna”
[…] små men naggande goda rågknappar ingick i förrätten, till huvudrätten mumsade vi på Fredriks nybakta morotsbröd och till kaffet serverades Catarinas mjuka pepparkaka. Efterrätten som togs från Hannas blogg blev […]