Idag avslutar vi paleoveckan med ett recept från personen som fick upp mina ögon för paleobakning! En härlig morotskaka som slår de flesta vanliga morotskakor på fingrarna!
Det var Carola Snar som fick mig att börja med paleo, jag hade hört henne prata om detta en hel del, men jag trodde inte att jag skulle tycka om det.
Förra sommaren när vi var i Hofors och hälsade på så bjöd hon på några chokladmuffins som var otroligt goda! Efter det så bakar jag paleo lite då och då, framförallt för att jag tycker det är gott!
Carola är tillsammans med min bästis Christian, och de är riktiga eldsjälar inom både träning och matlagning. Christian har precis dragit igång ett motionslopp i Hofors som går av stapeln 31 augusti, och Carola håller matlagningskurser inom Paleo och har löparkurser för både nybörjare och proffs. Vill ni se mer vad de gör så måste ni gå in och kolla på deras hemsida: Aktivera Mera & Aktivera Flera, eller deras Facebooksida, de är sanna inspiratörer!
Nu till kakan!
Ingredienser:
200 g urkärnade färska dadlar
3 ägg
2 1/2 dl mandelmjöl
3 små morötter
3 msk kokosolja
1 msk kanel
2 tsk bakpulver
en nypa havssalt
Gör så här:
1. sätt ugnen på 200 grader
2. Mixa dadlarna och äggen med stavmixer eller i en matberedare
3. Skala och riv morötterna fint
4. Tillsätt morötterna samt övriga ingredienser och mixa till välblandat.
5. Klä en form med bakplåtspapper och fyll med smeten
6. Baka mitt i ugnen 30-40 minuter, känn med en sticka att den är torr i mitten innan du tar ut den.
Det går även bra att göra dessa som muffins, fördela smeten i 12 formar och baka ca 15-20 minuter.
Jag gjorde en liten frosting till kakan eftersom vi fick gäster och jag ville göra lite extra fint, men den är lika god utan!
Jag höftade lite, men det var typ:
1 dl cashewnötter
1 dl kokosmjölk
1 msk honung
1/2 tsk vaniljpulver
Mixa till en någorlunda fast konsistens!