Annons

Munkar med hål i

Munkar, munkar, munkar med hål i, Stora feta munkar med hål i, när jag kommer hem till dig, vill jag inte ha någon leverpastej 🙂

IMGP5228

När jag var au pair i USA så blev jag smått kär i detta bakverk, goda, saftiga och härliga munkar! Det går att göra dem i en stor variation av färger och strössel, och det är ju roligt med färg!

IMGP5242

 

Ingredienser:
25 g jäst
75 gram smält smör
2 ½ dl mjölk
1 ägg
½ msk nystött kardemumma
½ tsk salt
½ dl socker
6-7 dl mjöl

+ 1 Liter frityrolja

Glasyr:

75 gram smör
5 dl florsocker
4 msk vatten
Pastafärg och strössel efter tycke och smak

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det svalna till fingervarmt.
3. Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och ca 6 dl av mjölet. Tillsätt mer mjöl om degen är allt för kladdig.
4. Knåda degen ca 5 minuter i maskin, eller 10 för hand. Låt den sedan jäsa till dubbel storlek i 30-40 minuter.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten
på varje rundel. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.
6. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.
7. Låt munkarna rinna av och svalna på hushållpapper.
8. Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Rör i florsocker, vatten och den färg/färger du vill ha. Doppa munkar i glasyren och dekorera med strössel.

 

IMGP5145
Akta fingrarna när du friterar, och se till att ha ett lock till kastrullen om det skulle bli eld, säkerheten först! 🙂


IMGP5131
Munkar på jäsning!


 

IMGP5219
Munkar är roligt och lite annorlunda att bjuda på när det är fikadags!


 

Annons
Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar