Annons

Ostbröd med Gruyère

Här hemma så är det julstök mest hela tiden, men idag blev jag riktigt sugen på ett gott bröd till Tom Khasoppan, det är rätt stark så jag vill gärna ha ett gott bröd! Gjorde ett vanligt basbröd, fyllde den som man gör kanelbullar, rullade ihop och sedan delade på fyra och ställde varje bit på högkant.

Annons

Det här var så gott så det måste göras nästa gång vi har soppmiddag!

50 g jäst
5 dl vatten
50 g smör
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
300 g riven gruyère

1. Ljumma vatten och smör tills smöret smält, ungefär fingervarmt men hellre lite kallare, låt det svalna om det blir för varmt
2. Smula jästen i en bunke, häll över vätskan och rör tills jästen löst upp sig
3. Tillsätt salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen i ca 5 minuter och tillsätt lite mer mjöl tills det lossnar från kanterna. Degen ska vara ganska lös.
4. Låt jäsa 30-40 minuter
5. Kavla ut hela degen till en rektangel ca 1 cm tjock, täck degen med rivna osten och rulla ihop till en rulle.
6. Låt jäsa 30-40 minuter under en bakduk på ett mjölat bord.
7. Dela rullen i fyra delar och ställ varje del på högkant på en bakplåtspappersklädd plåt, öppna gärna upp brödet lite så att osten får en chans att sippra ur. Jag glömde det på mina bröd, men det blev gott då också! Det får plats 2 på en plåt.
8. Grädda bröden på 250 grader i ca 25-30 minuter, (98 grader i mitten om du har en ugnstermometer) låt svalna och servera gärna en god soppa till!

Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar