Annons

Pinole – energibar från Tarahumaralöparna

Något som jag inte brukar skriva om så ofta är att jag verkligen tycker om att springa. Jag har testat mycket träning, och allt nytt är roligt för stunden, sedan brukar jag tröttna. Det enda jag alltid tycker är roligt är att dra på mig löparskorna och ta en sväng i naturen! Då känns det så härligt i kropp och knopp!

När vi var på semester på Kap Verde så lästa både jag och Emil boken Born To Run, och det var så otroligt inspirerande och häftig med många för mig nya sätt att tänka på när det gäller löpning.

Annons

Tarahumara-löpare tar upp en stor del av boken, och de äter en speciell powerbar när de ska ut och spring, och det är den vi testat att baka idag!

Pinole Born to run

Barsen kanske inte ser så mycket ut för världen, men de är fullsmockade av bra saker och energi som du kan behöva när du ska ut springa ett längre pass. Chiafrön har massor av omega tre och majsmjölet ger ett högt energivärde som håller länge i kroppen. Dessutom så är det lite dadlar och honung som gör att du snabbt får ut något av baren om energin tryter.

Pinole recept

Ingredients:
2,5 dl majsmjöl
1/2 dl grovhackade dadlar
1 & 3/4 dl vatten (175 g)
2 msk honung eller agave
2 msk chiafrön
1/2 tsk kanel
kanel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Rosta majsmölet och chiafrön i en medelvarm torr stekpanna 5-8 minuter, det får inte brännas så vakta och rör hela tiden. Låt blandningen svalna
3. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en tjock massa. Om det känns torrt kan du tillsätta lite mer vatten här.
4. Forma 8 stycken bars som du lägger på bakplåtspapper.
5. Baka mitt i ugnen ca 10-12 minuter tills det är en yta på barsen. Låt svalna

Det är inte ofta jag får med mig Emil i köket när jag bakar, men nu handlade om bakning som är bra inför löpning, och då gick det bra! Emil har även bloggen Snabbasteg där han skriver om löpning.

15022015-_MG_5162

Vi läste flera olika recept, och föll för ett med kanel i. Det går att göra dessa bars på flera sätt, men dessa var goda, och gav en skön känsla i magen. Inte sådär som en klump av socker, utan bara en nöjd mage helt enkelt.

Baka pinole

Boken är helt klat värd att läsa, det var mycket spännande fakta och inspiration och den handlar helt enkelt om att vi människor är faktiskt gjorda för att springa! Så jag håller just nu på att vänja kroppen med att springa med barfotaskor, det tar sin lilla tid, men det känns verkligen befriande, och träningsvärken jag får efteråt skvallrar om att det är många muskler jag inte använder när jag springer i skor med mycket dämpning.

Pinole barfotalöpning

Annons 

 

 

 

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar