Annons

Pitepalt med rårörda lingon

Jag skulle verkligen kunna ha en t-shirt med texten: Pitepalt byggde denna kropp! 🙂 Det här var det allra bästa jag visste när jag var liten. Pitepalt med rårörda lingon och stekt fläsk. Sen hade vi även på lite ljus sirap ibland…

Annons

MUMS! Vår pitepalt gjorde mamma enligt farmors recept som är ytterst knapphändigt, det står i princip, riv potatis, blanda med mjöl och koka!

recept på pitepalt med fläsk

Största skillnaden mellan Pitepalt och kroppkakor är att man gör pitepalt på rå potatis, och det ska bara vara fläsk i utan några andra smaker. Självklart kan man skoja till det med lite lök och grejer, men jag vill ha den som jag alltid ätit den, potatis, vetemjöl och fläsk. Ibland gjorde vi den även på rågsikt och i originalreceptet tror jag det ska vara kornmjöl. Då blir det en ganska grov smak, vetemjölsvarianten är den jag gillar allra bäst!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

pitepalt med fläsk

Annons

Pitepalt, ca 4 portioner

10-12 råa potatisar (cirka 1 kg skalad, riven potatis)
2 tsk salt
5-7 dl vetemjöl
300 g stekfläsk

Gör så här:
1. Skär fläsket i tärningar.
2. Fyll en stor kastrull eller gryta med vatten och lite salt och låt koka upp.
3. Skala och finriv potatisen och låt vätskan rinna av.  Blanda i den mindre mängden vetemjöl och salt och arbeta ihop till en rätt klibbig deg. Tillsätt mer mjöl om det inte går att forma degen.
4. Ta en rejäl bit av degen med fuktiga händer och platta ut till en rund platta, lägg ca 1 msk fläsk i mitten av degen och vik ihop och rulla till en boll med fläsket i mitten.
5. Sänk ner palten i det kokande vattnet och låt sjuda 45-60 minuter. Först sjunker de till botten, använd en sked för att lossa dem så de inte kokar fast där.
6. Knaperstek resterande fläsk som är kvar.
7. Använd en hålslev och lägg över dem på en tallrik. Servera med rårörda lingon, fläsk, kanske lite skirat smör och varför inte lite ljus sirap!

Recept på enkla rårörda lingon: Rårörda lingon

så gör du pitepalt

När man äter palt är risken stor att man får ”paltschwimen” 🙂 Det är när man ätit en palt för mycket och blir så mätt att det enda man klarar av är att ligga still!

Vill du ha fler goda middagstips man blir mätt av hittar du alla mina recept här: Fredriks middagstips

Pitepalt med rårörda lingon och fläsk

 

 

Annons
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar
https://fredriksfika.allas.se/farsbiffar-med-kantarellsas/