Annons

Potato buns – Hamburgerbröd

Det här är något som jag velat testa länge – Potato buns, hamburgerbröd med potatis som ger brödet en härlig konsistens och blir matigare än vanligt vitt bröd.

Jag såg flera olika recept och jag vägde mellan att koka potatis, låta den svalna, skala och dona, eller göra det enklare och använda potatismospulver och jag valde det senare. Jag använde ett potatismospulver som enbart innehåller 100% potatis.

Annons

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika

Annons

Potato Buns, 16 st

2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl potatismospulver
1 ägg
0,5 dl rapsolja
2 tsk salt
1 msk strösocker
11-12 dl vetemjöl special

Pensling:
1 ägg
sesamfrön

Annons

Gör så här:
1. Blanda mjölk och vatten i en kastrull och ljumma till 37 grader.
2. Smula jästen i en degbunke och rör ut med degvätskan.
3. Tillsätt potatismos, ägg, rapsolja, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl och arbeta degen i 10 minuter i maskin eller dubbelt för hand. Degen ska precis inte klibba på fingrarna när du tar på den.
4. Täck bunken och låt jäsa 30 minuter.
5. Tippa upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela i 16 lika stora delar. Jag vägde delarna och de hamnade på ca 80 g styck.
6. Rulla till en rund fralla, lägg på plåtar med bakplåtspapper och platta till dem rejält med handen. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
8. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Baka mitt i ugnen tills de fått fin färg, lyft lite på ett bröd så ska det även vara gyllene under.
9. Låt bröden svalna helt. Jag brukar dela alla bröd och sedan frysa in, då kan man ta fram och tina upp när man ska göra riktigt goda hamburgare.

Vill du ha några riktigt godare burgare i dina potato buns? Kolla då in de här: Smashade burgare

Annons
Dela på:

Annons

Laddar
https://fredriksfika.allas.se/vispad-blabarspannacotta/