Annons

Pumpapaj till Halloween!

Detta är något som jag velat testa hur länge som helst! En riktig Pumpkin Pie ”from scratch! När jag letat efter recept så finns det massor från amerikanska hemsidor, men det står alltid: En burk pumpapuré.

Annons

Det är inte så vanligt och inte så lätt att få tag på, så jag gjorde egen pumpapuré istället 🙂

26102014-_MG_8819-2

Pumpapaj är rikligt kryddad med vad vi kallar pepparkakskryddor, och smaken är väldigt likt det också. Den smakade riktigt gott och roligt att baka något med lite annorlunda fyllning!

26102014-IMG_8893

Ingredienser
1 pumpa på cirka 1,5 kg Jag använde en sort som heter Muscat som är riktigt köttig till skillnad från de vi skär roliga gubbar av 🙂 Det går bra att använda den sorten också, eller butternutpumpa. Pumpan innehåller mycket vatten och tjänar på att bakas långsamt i ugnen, och den behöver rinna av ordentligt.

Pajskal
4 dl vetemjöl
1 krm salt
150 g smör
1 äggula
3 msk vatten

Fyllning
4,5 dl pumpapuré
1 burk kondenserad mjölk
1,5 dl ljust muscovadosocker
2 ägg
1 äggula
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1/2 tsk salt
1/4 tsk muskot
1/4 tsk mald nejlika
1/4 tsk mald kardemumma

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela och kärna ur pumpan och ta bort så mycket du kan av det trådiga innanmätet. Använd en sked så brukar det gå bra.
3. Klä en plåt med bakplåtspapper. Gnid in pumpaskinnet med rapsolja och baka pumpan mitt i ugnen ca en timme. Känn på köttet att det är klart (det ska kännas som färdigkokt potatis ungefär) Låt pumpan svalna.
4. Skrapa ur allt pumpakött ur pumpan och mosa till en puré. Lägg purén i en sil så att överflödig vätska rinner av. (Blir det puré över så kan du använda den till en soppa eller frysa in!)

26102014-_MG_8819-2_Fotor_Collage2
5. Pajdeg: Blanda ihop salt och vetemjöl, skär smöret i tärningar och blanda i matberedare eller använd fingertopparna tills smöret är en finfördelat.
6. Tillsätt äggulan och sedan vattnet lite i taget och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen i en halvtimme.
7. Kavla ut degen och klä en smord form på ca 24 centimeter i diameter, det blir lite deg över, och den använder jag sedan för att göra dekorationer!
8. Sätt ugnen på 200 grader
9. Klä formen med folie och fyll med ärter för att degen inte ska sjunka ner i kanterna. Baka mitt i ugnen i 15 minuter. Ta ur formen och ta försiktigt ut ärtor och folie. Ärtorna spar du så att du kan använda dem igen! Ett tips är att pensla pajskalet med lite uppvispat ägg och ställa det i ugnen ett par minuter till, då förhindrar du alla chanser att det skulle bli blöt botten!
10. Sänk temperaturen på ugnen till 175 grader.
11. Fyllning: Vispa ihop äggen, tillsätt socker och alla kryddor. Blanda i pumpapurén och till sist den kondenserade mjölken.
12. Fyll pajskalet med fyllningen  och baka pajen mitt i ugnen i ca 50 minuter. Du kan kontrollera med att puffa lite på pajen och då ska fyllningen vara fast.
13. Låt pajen svalna så att den sätter sig ordentligt. Servera med lite lättvispad grädde!

26102014-IMG_8772

Kryddorna tar en tillbaka till barndomen tycker jag, när det bakades pepparkakor och hela huset fylldes av doften!

26102014-_MG_8841

Annons



Jag serverade pajen med lite lättvispad grädde med vaniljsocker.

26102014-_MG_8867

Får ofta frågan vart jag gör av allt jag bakar, här är en del av svaret: Mina bästisar Åsa och Tom, William, Lille Adam (som ännu inte får smaka;) och Emil. Så mysigt att  bjuda på fika, och hembakat är ändå godast! 🙂

 

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar