Annons

Recept på semlor! Precis så som de ska vara!

Idag blev det semlor, massor av stora härligt fluffiga semlor! Jag fyllde dem med hemgjord mandelmassa som är otroligt enkel att göra och jag tycker att den smakar mycket mer än den man köper.

recept på semlor

Recept på semlor varierar mycket, men jag tycker de här blev alldeles perfekt fluffiga och smakrika! Jag gjorde dem ordentligt stora också, men det kan du såklart göra så som du vill! Jag använder den röda jästen som är till söta degar då den har bättre jäskraft till just söta degar.

Ett annat recept som många gillar är karlsbadersemlor, det hittar du här: Karlsbadersemlor

recept på semlor

Recept på semlor, 16 stora eller 32 små

50 g röd jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk nymalen kardemumma
1 tsk salt
14 dl vetemjöl (840g)
150 g rumsvarmt smör

+ 1 ägg att pensla med
Recept på mandelmassa hittar du här: Mandelmassa
Gör så här:
1. Ljumma mjölken till ca 30 garder.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken.
3. Tillsätt socker, ägg, kardemumma, salt och allt vetemjöl. Börja att arbeta ihop till en deg, och tillsätt det rumsvarma smöret i klickar och fortsätt arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 för hand tills degen lossnar från kanterna av bunken.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-60 minuter.
5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela i 2 delar. Dela varje del i 8 bitar för stora bullar, eller 16 för små. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
6. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter för stora eller 6-8 för små. Låt svalna på galler.
9. Skär ut ett lock på bullarna, gröp ur lite av bullen och lägg i en skål.
10. Mosa mandelmassan med urgröpet från bullen och lite grädde så att det blir så krämigt som precis du vill ha det.
11. Fyll med mandelmassa, spritsa lite grädde, på med lock och florsocker, sedan är det bara att njuta!!
Här är ett litet klipp jag gjorde medan jag bakade semlorna:

Annons

recept på semlor
Jag penslar bullarna ordentligt med uppvispat ägg. Som du ser på bilden så har jag mycket kardemumma i 😉
För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika
semlor recept
Recept på semlor ska innehålla mycket kardemumma tycker jag, och bullarna vill man ha riktigt fluffiga!
Har du testat semlor med lakrits? På riktigt, de är supergoda, du hittar det här: Lakritssemla
recept på semlor
Recept på hemgjord mandelmassa hittar du här: Mandelmassa
mandelmassa recept
 

 

Annons
Annons
Dela på:

24 kommentarer till “Recept på semlor! Precis så som de ska vara!”

  1. Mandelmassa – Recept på hemgjord mandelmassa | Tidningen Hembakatfredriksfika.allers.se skriver: 12 januari, 2017

    […] Jag skållar inte mandeln innan för jag tycker att den mandelmassan saknar smak, den här smakar verkligen nötigt och den är PERFEKT till semlor! Jag gjorde bland annat den här mandelmassan till de här semlorna nedan. Receptet hittar du här: Semlor […]


  2. Recept på semlor, från klassisk till paleo! | Tidningen Hembakatfredriksfika.allers.se skriver: 28 februari, 2017

    […] Vi börjar med en klassisk semla, precis så som den ska vara! Receptet hittar du här: Klassiska semlor […]


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar