Annons

Rimbobullar med saffran

Är du trött på att få lite torra saffransbullar? Vill du ha mycket smak av saffran men samtidigt något som bara smälter i munnen? Här är svaret! 🙂 Rimbobullar med saffran – kanske mitt smartaste drag hitintills! Haha, alltså, dessa kan man bara inte få nog av!

Rimbobullar med saffran

Ni som följer mig vet ju att jag älskar rimbobullar, och det är för att de alltid blir så himla saftigt.

Annons

Så när jag tänkte på vad jag ville ha för saffransbulle i år så började jag experimentera lite. Jag kan lova att de blev hur goda som helst!

saffransbullar a la rimbubullar

Annons

Rimbobullar med saffran

Ingredienser till 20 stycken:
25 g jäst
2 dl kall mjölk
0,5 dl socker
0,5 g saffran
ca 6 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör

Fyllning:
50 g smör
50 g mandelmassa
1 tsk nymalen kardemumma

Vill du göra en nötfri fyllning istället? Använd: 
75 g smör och
2 msk socker
1 tsk kardemumma

Pensling och garnering:
ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig
2. Mortla saffran med lite av sockret
3. Blanda ner mjöl, resten av sockret, saffran och klicka ner smöret i mindre bitar i degvätskan. Arbeta samman det till en smidig deg. Lite kladdig ska den vara, när du sedan kavlar ut den och har på lite mjöl så blir den perfekt.
4. Kavla ut degen till en stor kaka på ca 40×40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm.
5. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant.
6. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar. Det går även bra att göra dem utan formar.
7. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.
8. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk.
9. Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.

saftiga saffransbullar

Jag gillar verkligen att göra rimbobullar, även fast det har lite längre jästid så tycker jag att det är mindre väntan. Men gör degen och sedan kavlar man ut bullarna direkt, väldigt smidigt!

rimbobullar med saffran

Jag använde aluminiumformar eftersom jag hade det hemma, men det går bra med vanliga bullformar eller inga formar alls.

_MG_6612_Fotor_Collage

Dessa bjöd jag på när vi var på middag igår hemma hos kära Tobbe  och Carro (Älska att baka) som vann Hela Sverige Bakar 2013. Det var jag och Emil, Nina Hermansson (Niiinis) och hennes karl Tony och ett gäng barn 🙂 Så otroligt mysigt, och vi pratade om allt mellan himmel och jord, och skrattade så att vi hade ont i kinderna efteråt! 🙂

rimbobullar med saffran

Hoppas du blir sugen att testa dessa rimbobullar med saffran! Vill du testa fler av mina bästa bullar så hittar du en mängd recept här: Fredriks Sötebröd. Receptet på Rimbobullar utan saffran hittar du här: Rimbobullar med kardemumma

Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar