Annons

Runda Munkar, utan hål :)

Mormor Blom gjorde ofta sådana här munkar när det var fika! Mormor Blom var min gammelmormor som inspirerat många bakverk jag gör 🙂 Jag har frågat min mormor om hon har receptet på de munkar gammelmormor gjorde, men då fick jag reda på att det var vanlig bulldeg som hon friterade och rullade sedan dem i socker, så jag gjorde ett försök!

IMGP5165


Resultatet blev härligt mjuka, krispiga och söta små munkar.

Annons

Dessa blir det definitivt igen!

Ingredienser:
100 g smör
2,5 dl röd mjölk
25 g färsk jäst
1 tsk salt
1 dl socker
2 tsk nystött kardemumma
1 ägg
6 -7 dl vetemjöl

frityrolja
socker

Gör så här: 
1. Smula jästen i en bunke
2. Smält smör och tillsätt mjölken. Häll vätskan över jästen och rör tills jästen löst upp sig.
3. Blanda i ägg, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet.
4. Arbeta ca 5 minuter i maskin eller för hand.
5. Låt degen jäsa tills degen är dubbelt så stor, ca 40-60 minuter.
6. Forma degen till små runda munkar. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
7. Värm oljan till 180 grader och fritera munkarna på båda sidorna tills de fått en fin brun färg. Var försiktig och ha ett lock nära till hands!
8. Lyft upp dem med en hålslev och lägg på hushållspapper och rulla dem sedan i socker.

IMGP5133
Jag tycker alltid det är svårt att få alla lika stora, och att hålla dem så små som jag vill! Det är ungefär som köttbullar, de börjar som små härliga delikatessbullar, och slutar som pannbiff…


IMGP5141
Rulla munkarna i socker, och sedan är det bara att njuta!


 

 

Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar