Annons

Runebergstårta – Urgod bakelse!

Jag fick ett tips av mina läsare att testa att baka Runebergstårta, och tusen tack för det tipset! Så in i bomben gott! Det är ju ingen ”tårta” utan mer en bakelse, och jag skulle kalla den en blandning mellan mazarin och muffins toppat med hallon. Traditionellt äts denna den 5 februari i Finland på Runebergsdagen, men den är verkligen så god att man kan äta den när som helst!

Annons

Klassiskt ska dessa bakas i cylindriska formar, men det går utmärkt att baka i vanliga muffinsformar eller aluminiumformar. Jag kollade många recept och det finns mycket varianter på bakelsen med både kanel, bittermandel och doppade i rom. Jag gjorde mina med kanel.

Annons

Runebergstårta, 15 st

150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
1 dl mald mandel eller hasselnötter
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel (eller några droppar bittermandelarom)
2 dl vispgrädde

Fyllning och dekoration:
1 dl florsocker
0,5  msk vatten
1,5 dl hallonsylt

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa samman smör och socker i en bunke.
3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
4. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i bunken tillsammans med grädden och blanda väl.
5. Smörj formarna med smör och fördela den tjocka smeten i varje, fyll till ungefär 3/4 av formen.
6. Gör en fördjupning i varje och fyll med hallonsylt.
7. Baka mitt i ugnen i 13-15 minuter.
8. Låt svalna helt.
9. Blanda florsocker och vatten till en tjock glasyr och ringla runt hallonsylten.

Jag älskar när jag får tips på bakverk att testa. För några år sedan fick jag tips på de här julstjärnorna från Finland som är fantastiskt goda! Receptet hittar du här: Julstjärnor

Annons
Dela på:

Annons

Laddar