Annons

Saffransmunkar till julfikat!

Saffransmunkar, behöver jag beskriva mycket mer än att det här blev riktigt jäkla gott! Gammelmormor gjorde alltid sådana här munkar när det var dags för fika, men aldrig med saffran så det var jag tvungen att testa 🙂 En perfekt munsbit till kaffet, glöggen eller julmusten!

Saffransmunkar

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Jag gjorde munkarna små, det är något lite fint med att det inte är en jättestor bulle/munk som man lägger upp på tallriken.

Annons

Små munsbitar är alltid trevligt!

munkar med saffran

Annons

Ingredienser till 50 stycken små saffransmunkar

Ingredienser:
25 g jäst
0,5 g saffran
100 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
6 -7 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

Fritering och topping:
1 liter frityrolja
socker att rulla saffransmunkarna i

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite av sockret.
2. Smält smör, tillsätt saffran och mjölken, värm till fingervarmt.
3. Häll vätskan över jästen och rör tills jästen löst upp sig.
4. Blanda i socker, det mesta av mjölet och salt. Spar lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg antingen i maskin eller för hand. Hellre lite för lös än för fast.
5. Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa till dubbelt så stor, ca 30-40 minuter.
6. Dela degen i två delar. Rulla ut till en lång lång korv. Dela varje korv i 25 delar. Rulla varje del till en liten boll och låt jäsa ytterligare 20 minuter på bakbordet.
7. Värm oljan till ca 180 grader och fritera saffransmunkarna på båda sidorna tills de fått en fin brun färg. Var försiktig och ha ett lock nära till hands!
8. Lyft upp dem med en hålslev och lägg på hushållspapper och rulla dem sedan i socker.

munkar saffran recept

Bullar är verkligen underbart i alla dess former. Jag brukar få frågan vad jag bakar helst, och då blir alltid svaret bullar. Jag älskar att arbeta med degen och känslan när man knådar den!

Saffransmunkar

Här ligger de i oljan och blir gyllenbruna! Jag har alltid ett lock nära till hands för om det skulle hända något! Efter fritering så lägger jag dem på hushållspapper och låter dem svalna lite och rinna av överflödigt fett. Sedan är det bara att rulla dem i socker och äts gärna direkt!

Frdriks Fika saffransmunkar

Hoppas du blir sugen på att testa dessa saffransmunkar! Vill du testa fler av mina bullar så hittar du massor av recept här: Fredriks Sötebröd

Annons
Dela på:
Annons

Laddar