Annons
Annons

Sega havrerutor med choklad

Den här artikeln innehåller affiliatelänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är valda av Fredrik. Läs mer om hur affiliatelänkar fungerar här.

Idag vill jag ge massor av kärlek till Camilla Hamid som driver bloggen My Kitchen Stories. Camilla bakar helt fantastiska bakverk och är ett geni på att komma på nya och roliga varianter av klassiska bakverk. Idag testade jag hennes sega havrerutor med choklad som på riktigt blev godare än godis!

Annons

Jag bytte ut mjölkchokladen mot mörk choklad så det fungerar med båda. Kika in hennes bilder här som jag blev så inspirerad av: Sega havrerutor med mjölkchoklad

Annons

Camilla finns även på Youtube här: Camilla Hamid och på Instagram här: Camilla Hamid.

Här är Camillas recept, inom parantes är några saker som jag lagt till.

Sega havrerutor med choklad, 16 st.

150 g smör
6 dl havregryn
1,5 dl strösocker
3 msk vetemjöl
1 msk vaniljsocker
4 msk ljus sirap (84 g, jag tycker det är lättare att väga)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
200 g mjölkchoklad  (Eller mörk choklad, jag använde en 55%-ig)
0,5 tsk neutral olja t.ex. raps-, solros- eller matolja
+ flingsalt att garnera med

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och klä en form på cirka 20×20 cm med bakplåtspapper.
2. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop i en bunke med resten av ingredienserna (förutom mjölkchoklad, olja och flingsalt).
3. Mixa ihop smeten till en formbar massa i matberedare. Har du ingen matberedare kan du antingen skippa det steget eller mixa bara havregrynen i vanlig mixer eller stavmixer innan du blandar ihop det med resten av ingredienserna.
4. Tryck ut massan i formen i ett jämnt lager och grädda kakan i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med mjölkchoklad.
5. Grovhacka mjölkchokladen och lägg i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Rör om tills chokladen smält. Ta bort skålen från värmen, rör ner oljan och låt svalna lite innan du häller chokladen över kakan. (Jag fuskade lite här och tog den lätta vägen genom mikrovågsugnen 🙂 )
6. Ställ kakan i kylskåpet och vänta med att garnera med flingsalt tills chokladen börjat stelna men fortfarande är lite kladdig. Skär upp kakan i bitar. Servera direkt och njut eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.

Camilla har släppt fler bakböcker (reklamlänk via Tradedoubler.com) och syns ofta på både Nyhetsmorgon och Köket.se. Hon är verkligen en inspirationskälla både inom bakning och hon är även extremt rolig och hittar alltid på nya saker!

Annons

Hoppas att ni testar receptet, jag lovar att ni inte kommer att bli besvikna! Det söta tillsammans med choklad och flingsaltet ovanpå… en riktig drömkaka!

Gillar du saker som är i rutor så har jag samlat massor av recept på det här: Baka rutor

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar
https://fredriksfika.allas.se/semmelbaguette/