Annons

Semlor med extra mycket Kardemumma!

Nu var det dags för årets semlebak! Jag är väl lite tråkig som inte hittar på något tok med mina semlor, men jag vill ha en rejäl bulle som smakar mycket kardemumma, hemmagjord smakrik mandelmassa och vispgrädde med lite vaniljsocker i, då tycker jag att det är som allra bäst! 🙂

Semelbulle recept kardemumma

Nedan gjorde vi ett försök med att få det lite stylish med lite lätt signande florsocker, men Emil körde en jätteduns med florsocker istället hahahaha, jag tyckte det blev coolt!

Semlor med florsocker

Bullarna:
50 g jäst
5 dl fullfet mjölk
150 g rumsvarmt smör
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
14 dl vetemjöl, (ca 850 g)
1 msk nystött kardemumma
1 ägg att pensla med

Mandelmassan
200 g sötmandel
200 g florsocker
(Eventuellt 3 bittarmandlar om du gillar det)
1 äggvita

Gör så här:
1. Ljumma mjölken till ca 30 garder
2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken
3. Tillsätt det rumsvarma smöret, salt, socker, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Spar lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-120 minuter beroende på hur varmt degen står.
5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 20 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
6. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.
9. Mixa mandlarna till ett fin pulver i hushållsmixer. Tillsätt sockret och mixa det tillsammans med lite äggvita. Vill du ha ljus mandelmassa, skålla mandlarna först, men jag tycker det blir godare med skalet på!
10. Skär ut ett lock på bullarna, gröp ur lite av bullen så att det blir ett 5-kronastort hål för mandelmassan.
11. Mosa mandelmassan med urgröpet från bullen och lite grädde så att det blir så krämigt som precis du vill ha det.
12. Fyll med mandelmassa, på med grädde, och sedan är det bara att njuta!!

Egen mandelmassa recept

Det blir extra gott när man gör allt själv på något sätt, då vet man att man bara stoppar i sig bra saker iaf!

25012015-_MG_3935

Just nu är jag inne i någon märklig blomperiod 🙂 Jag vill ha blommor precis överallt… gissar att jag längtar efter vår 🙂

Hemmagjorda semlor

Annons



Hoppas att du testar att baka egna semlor i år, det är ju faktiskt både roligt och jättegott!!

 

Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar