Annons

Semlor med rostad mandelmassa

Jag älskar semlor! Jag vill ha klassiska semlor och sen lyxa till med hemgjord mandelmassa och fluffig grädde! Här är en variant med rostad mandelmassa som jag bjuder på från min bok Baka Bullar. Det är en klassisk semla 2.0 typ 🙂

Annons

recept på semlor

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Semlor med rostad mandelmassa, 24 st.

5 dl mjölk
50 g röd jäst
1 dl strösocker
1 msk mortlad kardemumma
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
14 dl vetemjöl (840g)
200 g rumsvarmt smör
+ 1 ägg att pensla med

Annons

Gör så här:
1. Ljumma mjölken till ca 37 garder.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken.
3. Tillsätt socker, ägg, kardemumma, salt, bakpulver, vetemjöl. Börja att arbeta ihop till en deg, och tillsätt det rumsvarma smöret i klickar och fortsätt arbeta degen i 10 minuter i maskin eller dubbelt så lång tid för hand tills degen lossnar från kanterna av bunken.
4. Låt degen jäsa 30 minuter under duk.
5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela i 2 delar. Dela varje del i 12 bitar, rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
6. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
9. Skär ut ett lock på bullarna, gröp ur lite av bullen och lägg i en skål.
10. Mosa mandelmassan med urgröpet från bullen och lite grädde så att det blir så krämigt som precis du vill ha det.
11. Fyll med mandelmassa, spritsa lite grädde, på med lock och florsocker, sedan är det bara att njuta!!

Rostad mandelmassa till 8 semlor
100 g mandlar
100 g florsocker
1 äggvita

Gör så här:
1. Rosta mandlarna på 200 grader i cirka 10 minuter, rör ett par gånger under tiden.
2. Mixa nötterna till ett riktigt fint pulver.
3. Tillsätt florsocker och mixa tills välblandat.
4. Knäck i äggvitan och mixa till en krämig mandelmassa, använd direkt till semlor, eller förvara i kylen upp till en vecka.

Räkna med cirka 3 dl grädde för 8 semlor, jag brukar vispa i lite vaniljsocker för att få lite extra smak.

Dela på:

Annons

Laddar