Annons

Sirapslimpa – Godaste limpan!

Är det någon som kan motstå en nybakad sirapslimpa? Inte jag i alla fall! Det är så gott med smör och en skiva god ost, och ibland vill jag ha bara kaviar på… mmm GOTT! Min sirapslimpa blir otroligt härlig i konsistensen, mycket godare än köpelimpa!

Annons

Ett vanligt fel man gör när man bakar bröd hemma är att man vill skiva upp det direkt när det är nybakat, då blir det oftast degigt. Låt brödet få svalna helt innan du skär upp det.

Annons

Häng med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika för ännu fler recept!

Sirapslimpa, 3 st

50 g jäst
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
5 dl rågsikt (275 g)
9 dl vetemjöl special (540 g)
100 g rumsvarmt smör

Annons

Pensling:
1 msk kaffe
1 msk mörk sirap

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Blanda mjölk och vatten och ljumma till 37 grader.
3. Rör ut jästen med degvätskan. Tillsätt sirap, salt, rågsikt, vetemjöl och rumsvarmt smör
och arbeta degen 10 minuter i maskin eller dubbelt så lång tid för hand.
4. Täck bunken med duk och låt jäsa 30 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, dela i tre lika stora delar och forma tre limpor.
Smörj tre formar på ca 1,5 liter med smör och lägg limporna i dem.
6. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Baka i nedre delen av ugnen 35–40 minuter.
8. Blanda kaffe och sirap och pensla bröden direkt de kommer ur ugnen.
9. Låt vila i formen 10 minuter innan du har upp bröden på galler och låter svalna helt.

Vill du inte pensla bröden med kaffe och sirap så kan man helt enkelt skippa den delen, man kan pensla med enbart vatten när de kommer ut ur ugnen för att få en mjuk skorpa.

Annons

Vill du ha fler tips på goda bröd så hittar du alla mina recept här: Fredriks bröd

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar