Annons

Sockerbockar – Saftiga saffransbullar

Jag testade jag att göra en ny variant på saffransbullar, både degen och formen. Jag brukar alltid mortla saffranet med socker, men i år la jag saffran i whisky 30 minuter innan jag gjorde degvätskan. Måste säga att det blev otroligt gott! Mycket saffranssmak! Att pensla bullarna med smör och strö socker ovanpå gjorde att de blev lite extra saftiga och glänser härligt!

Annons

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika

Annons


Jag brukar alltid vilja göra lite roliga former, så i år fick det bli bockar, om du tycker att det ser ut som något annat så är det din fantasi 🙂

Sockerbockar, 40 st

1g saffran
2 tsk whiskey/rom/Cognac
50 g jäst
5 dl lantmjölk eller röd mjölk
2 dl socker
1 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
13 dl vetemjöl

Annons

Gör så här:
1. Lägg saffran i en kopp med 2 tsk sprit i 30 minuter innan du ska baka, detta gör att du suger ur alla aromämnen ur saffranet.
2. Blanda mjölk och saffran i en kastrull och ljumma upp det till ca 30 grader.
3. Smula jästen i en bunke, häll över degvätskan och blanda väl.
4. Tillsätt socker, salt, smöret och nästan allt mjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand. Degen ska precis lossna från kanten, då är den som bäst och bullarna blir inte torra.
5. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30-45 minuter
6. Knåda degen lätt och dela den i 40 lika stora delar. Rulla ut varje del till en lång korv, lägg korven dubbel och rulla ner kanterna till hornen på bocken.
7. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter.
8. Baka bullarna på 225 grader i 7-8 minuter.
9. Låt dem svalna, pensla sedan med smält smör och strö socker ovanpå.


Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar