Annons

Sockerkringlor med saffran

Saftiga saffransbullar penslade med smör och doppade i socker, det är min favorit i vilken form de än är! Idag blev det härliga kringlor, de blev gulliga tycker jag 🙂 Längre ner i inlägget hittar du ett litet klipop hur jag formar dem.

Annons

Jag älskar julen, så passa på att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika så du inte missar något gott!

Annons

Saffranskringlor, 40 st.

5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 g saffran, 2 pkt
1 tsk strösocker
200 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
2 dl strösocker
14 dl Vetemjöl special (840)

Pensling:
50 g smör
2 dl strösocker

Gör så här:
1. Ljumma mjölken till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
3. Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda ner i degvätskan.
4. Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakning.
5. Arbeta degen cirka 10 minuter i maskin eller dubbelt så långt för hand till en elastisk och smidig deg som släpper från kanterna av bunken.
6. Täck bunken med plastfilm och låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter
7. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i ca 40 bitar. Rulla varje bit till en rulle och vik som en kringla. Se klipp längre ner.
8. Lägg kringlorna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
9. Grädda kringlorna mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
10. Vid servering, pensla med smält smör och doppa i socker. De som inte ska ätas på en gång fryser man in innan man penslar dem annars smälter sockret.

Här är ett litet klipp hur jag formar dem:

Annons

Jag ville ha dem rätt små och att de jäste ihop utan hål i mitten så att de inte blir torra så lätt.

Vill du ha fler goda recept med saffran så hittar du massor av tips här: Baka med saffran

recept med saffran

Annons
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar