Annons

Somrig och frisk tårta med vinbär!

Idag har vi varit ute på tur till Sjöhagen och firat Margaret mina kusiners farmor, en riktigt krutgumma som berättar de bästa historierna!

IMG_2031

Jag ville göra en tårta som var lite syrlig och frisk nu när det är så varmt, och jag tror faktiskt att detta är den godaste tårta jag någonsin gjort, utan att överdriva! Vanlig vaniljbotten med ett lager lemoncurd och ett lager med en egenpåhittad röda vinbärsmousse 🙂 Bara såsen av vinbären kommer jag att göra och ha till glass för att den var så god!

IMG_2041

Jag använde mig av ”tre lika” till tårtbotten med fyra ägg som bas.

Annons

Ta tre glas, kläck i äggen i det första glaset. I nästa glas fyller du upp med socker så det blir lika mycket som äggen. I det tredje glaset har du i 50/50 med potatismjöl och vetemjöl. Sedan har du 0,5 tsk bakpulver per ägg som du blandar med mjölerna.

Vispa ägg och socker tills riktigt pösigt, sikta i mjöl och rör om ordentligt. Sedan smaksatte jag med skalet av en citron. Baka i en smord och brödad form i 175 grader ca 25-30 minuter.

Lemoncurden hittade jag på recept.nu:

Ingredienser Lemon Curd

3 st citroner
1.5 dl strösocker
50 g smör
2 msk majsstärkelse
2 ägg
2 äggulor

Gör så här:
1. Blanda rivet skal från tre citroner med saft från två och koka upp med strösocker och smör.
2. Sila vätskan.
3. Blanda ut majsstärkelse med saften från den tredje citronen och rör ner i den varma vätskan.
4. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar.
5. Häll över krämen i en ren burk eller skål och låt svalna i kylskåp.

Ingredienser vinbärsmousse:
4 dl röda vinbär
2 dl syltsocker med pektin
2,5 dl grädde

IMG_2004

Gör så här:
1. Koka upp röda vinbär och syltsocker och låt puttra ett par minuter.
2. Sila av vätskan och låt den bli helt kall i kylen så att den blir sirapsaktig i konsistensen.
3. Vispa grädden rätt hårt och blanda i vinbärssirapen efter tycke och smak, jag hade i ungefär två dl och den blev riktigt frisk och syrlig i smaken.

IMG_2023

För att göra tårtan är det bara att dela botten i tre, först ett lager lemon curd, sedan ett lager med vinbärsmoussen. Täck med grädde och färska bär! Morfar har plockat alla bären till tårtan, så det ska jag inte ta åt mig för 🙂

IMG_1996
Underbara röda vinbär!


IMG_2096
Jag och tårtan i sommarvärme 🙂

Annons
Dela på:
Annons

Laddar