Annons

Spetskaka á la Birgitta

Sju sorters kakor har inte bara småkakor, utan även ljuliga mjuka kakor. Här testar jag Spetskakan som blev otroligt god! Ända sedan jag var liten så är alla sorters mjuka kakor en klar favorit! Spetskaka kallas kakan därför att glasyren bubblar upp och blir som ett spetsmönster.
Ingredienser:75 gram smör smält avsvalnat 2 st ägg 2 dl strösocker 3 dl vetemjöl

Annons

2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av ½ citron 1 dl mjölk

Annons

Glasyr: 2 msk rumsvarmt smör 1 dl strösocker 2 msk grädde

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en rund hålform, 24 cm i diameter. Jag testade med kokos för att få lite mer smak.

Här är ett tips som jag fick lära mig när vi spelade in programen, lås fast ett bakplåtspapper i springformen istället för att smörja! 
Lägg till bildtext
3. Smält matfettet och låt det svalna. 4. Vispa ägg och socker pösigt5. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker eller citronskal i en egen bunke. Rör ner blandningen i äggsmeten6. Tillsätt matfettet och vätskan. Rör om tills smeten är jämn och slät. Häll den i formen7. Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.8. Blanda alla ingredienser till glasyren. Bred den på den färdiggräddade kakan.9. Sätt in kakan i ugnen på nytt och grädda den tills glasyren bildat ett spetsmönster och fått färg, ca 15 minuter.
Bibeln för hemmabagaren 🙂

Annons

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar