Annons

Stollgången Hofors

Igår besökte jag, Emil och morfar Stollgången i Storberget här i Hofors. Här har man brutit järnmalm sedan medeltiden och det är en riktigt häftig utflykt! Man får gå in i berget och det är så himla vackert där inne.

Här hittar du all info om vart det ligger och hur du bokar en visning: Stollgången Hofors

Stollgången Hofors

När man kommer till ingången så möts man av en isande vind som känns overklig, det blir max 12 grader inne i berget så se till att ha varma kläder trots att det är så varmt ute!

besök stollgången

Man får höra om hur man bröt sig in i berget, gruvfrun och en flerhundraårig historia.

stollen

Förr om åren hade man konserter här inne på grund av den härliga akustiken. Vår guide Nathalie berättade om allt från hur man bröt malm i dagbrott, schakt och varför just stollgången blev till. Det tog hela 9 år att bryta sig de 265 metrarna in i berget.Det är svårt att föreställa sig att man verkligen jobbade här nere, det är så att man önskar det fanns en tidsmaskin så man kunde resa tillbaka bara för att få se hur det faktiskt såg ut!Det är våran grej det här med att besöka berg, sist var det Falu koppargruva. Det finns så mycket historia här kring Hofors och ett besök till Korsån bör man också göra!När man gått upp för alla trappor är man uppe på berget med magiska utsikter! Här kan man se ner i gruvhålen, inget för den höjdrädda 🙂Bor du här i närheten eller ska besök i trakten så rekommenderar jag verkligen ett besök till Stollgången!

Annons
Annons
Dela på:

Annons

Laddar