Annons

Surdegsbaguette

Surdegsbröd tar tid, men detta bröd så snabbade jag på med lite jäst för första gången, och resultatet gick inte av för hackor, riktigt smakrikt och gott! Självklart så ville jag göra lite rustika baguetter inspirerad av Paris 🙂

IMGP7531

Du behöver en surdegsgrund för detta bröd, om du inte har det hittar du hur man gör här:

Annons

Surdegsgrund

Ingredienser
150 g surdegsgrund av råg
10 g jäst
450 g vatten
780 g vetemjöl
20 g havssalt

Gör så här:
1. Blanda surdegsgrund, jäst och vatten tills jästen löst upp sig.
2. Tillsätt mjölet och arbeta degen i ca 10 minuter i maskin.
3. Tillsätt saltet mot slutet av knådningen.
4. Lägg degen i en form som är smord med lite olja, vik in sidorna mot mitten några gånger. Plasta formen och låt degen jäsa en timme under bakduk.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dela degen i fyra delar. Dra och tvinna varje del till en avlång baguett.
6. Låt jäsa på bakplåtspapper i ca en timme, sätt på ugnen på 250 grader med en liten värmetålig skål i botten på ugnen. Har du baksten så använd den, om inte kan du ha en plåt i ugnen för att få mycket hetta när man lägger in brödet.
7. Pudra mjöl ovanpå och snitta brödet med en mycket vass kniv ner till ungefär hälften av baguetten.
8. Släng in tre stycken isbitar i den lilla skålen (för att skapa ånga som gör att brödet får en krispig yta) och lägg brödet på bakstenen eller heta plåten. Baka bröden 12-14 minuter. Vädra ur ugnen efter ca 8 minuter för att släppa ut lite ånga.

IMAG4781
Inte så bra skärpa på denna bild, men jag vill visa att man ska skära djupare än vad man tror för att få det härliga mönstret, samt så bakar brödet bättre!


IMGP7453

 

Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar