Annons

Surdegsbröd med dinkel och linfrö

På helgerna älskar jag verkligen att baka surdegsbröd. Jag använder min surdegsgrund, sätter en fördeg som får står 12 timmar, och sedan blandar jag i det jag vill ha! Receptet nedan går att variera på massor av sätt.

Annons

Någonting jag verkligen gillar är linfrön i bröd, gott att tugga på 🙂

IMGP7830

Bli nu inte avskräckt av de halvkomplicerade stegen, det är superenkelt när man väl gjort det en gång! Kolla in kategorin Surdegsbröd om du vill läsa mer, där finns några tips på hur du kommer igång.

Dag 1, fördeg
100 g surdegsgrund av råg
150 g vatten
150 g rågmjöl
Vispa ihop ingredienserna till en smet, täck bunken med en bakduk och låt stå på ett varmt ställe där det inte drar. Skåpet ovanför kylen är bra!

IMGP6349

Dag 2
300 g vatten
150 g dinkelmjöl
400 g vetemjöl
3/4 dl linfrö
20 g salt
1 msk olja

Gör så här:
1. Blanda i vatten och mjölerna i fördegen, arbeta i maskin eller för hand i 4 minuter. Låt vila fyra minuter och kör degen fyra minuter igen. Degen ska vara fast, men inte stenhård. Om den är för lös, tillsätt mer mjöl.
2. Blanda i salt och linfrö och kör degen 2 minuter till.
3. Smörj en form eller plastlåda med oljan, lägg i degen och vik den några gånger i oljan.
4. Plasta formen så att inte degen torkar, låt stå 30 minuter, vik in kanterna igen.
5. Plasta formen och låt stå i 3-4 timmar.
6. Ta upp degen på ett bakbord, dela den i två delar. Vik in kanterna inunder varje bit och forma degen till en limpa.
7. Låt limporna vila ca en timme på bakplåtspapper.
8. Värm ugnen till 250 grader, Ställ en liten värmetålig skål i botten av ugnen och plåten du ska baka på så att den är het. Eller använd baksten om du har en sådan
9. Ta ut den heta plåten och lägg brödet på det, släng in 3-4 isbitar i skålen i ugnen och ställ in brödet. Kör bröden i 250 grader i 10 minuter, sedan sticker du in en stektermometer i mitten av brödet och sänk ugnen till 200 grader. Låt brödet gå tills det har en innertemperatur på 98 grader (ca 30 minuter)
10. Låt brödet svalna lite innan du skivar upp det för att det ska sätta sig ordentligt.

IMGP7834
Detta bröd kommer det definitivt bli igen! Knaprig skorpa, saftigt och mycket smak!


IMGP7803
Jag blandade i linfröd och salt sist, dett ä’r för att inte hämna glutenbildningen och jäsprocessen.


IMGP7805
Jag knådar inte degen efter första jäsningen, utan jag delar min deg i två delar och viker in kanterna inunder brödet och formar på så sätt min a limpor.


IMGP7820
Surdegsbröd har mycket mer smak än vanligt snabbjäst bröd, har du inte testat så rekommenderar jag det. Fråga gärna om det är något du undrar över!


 

Annons
Dela på:
Annons

Laddar