Annons

Surdegsfrallor

Nu är det äntligen dags!
1 fördeg som jäst 12 timmar.
800g Manitoba cream460g vatten20 g havssalt 2 msk rapsolja
Blanda fördegen med mjöl och vatten. Nu ska det knådas, och till det behöver du en köksassistent om du inte är riktigt vältränad! (Jag kör assistent….)
Det är Bjoergenfyror som gäller! Medelhastighet blir dock bra.4 minuter knådning4 minuter vila
4 minuter knådning4 minuter vila
Tilsätt saltet!
4 minuter knådning
Nu är degen klar, olja en stor lasagneform brukar jag använda.

Annons

Smörj lådan med oljan och lägg i degen. Täck med bakduk. Efter 30 minuter ska du vika degen, tänk dig en fyrkant och då viker in varje hörn mot mitten och trycker till. Låt jäsa 30 minuter till och vik in kanterna. Nu kan du plasta formen och ställ att jäsa tills degen har blivit dubbelt så stor (3-7 timmar, låter mycket, men det är värt det!) Värm ugnen till 250 grader, om du har en baksten så kan den användas, om inte så går det också bra! Värm då plåten istället. i botten av ugnen ställ en liten ugnsfast form som du sedan kan slänga isbitar i (återkommer om det)
När degen är färdigjäst så mjölar du bänken, tippa ur degen försiktigt och mjöla ovanpå degen också, den ska inte knådas! Dela degen på mitten, och varje del en gång till på mitten. Av varje del använder du degskrapan och gör 5 stycken småfrallor/baguetter eller trekanter, det är bara fantasin som stoppar dig! Lägg över varje fralla på ett bakplåtspapper.
Släng in tre isbitar i lilla formen, och grädda bröden i 8 minuter på het plåt. Öppna ugnen för att vädra ur ångan och grädda ytterligare 4 minuter. Totalt 12 minuter.
Om du använder baksten så tar du bort bakplåtspapperet efter 8 minuter. Om du använder en het plåt, ta hjälp av någon att lägga på bakplåtspapperet med bröden, den kan vara trixigt annars! Låt nu inte mitt virrande avskräcka dig, testa! Det blir galet gott och efter första gången så går det mycket lättare!

Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar