Annons

Surdegsskolan – Dags att baka surdegsbröd!

Nu har vi gjort vår surdegsgrund och vår fördeg, och det är äntligen dags att börja knåda ihop en deg! Jag vill bjuda på mitt allra bästa, och enligt mig enklaste brödet som är SÅ GOTT! De här frallorna blir härligt sega, smakrika och går utmärkt att frysa in och ta fram när man blir sugen på världens godaste smörgås!

Surdegsbröd

Till brödet idag använder jag manitoba cream vilket är ett siktat proteinrikt vetemjöl. Det är inget måste att använda detta mjöl, men jag tycker att resultatet blir lite extra högt och bra just när jag bakar surdegsbröd.

Annons

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika

Annons

Här är en video jag gjort nyligen där man får följa med från surdegsgrund till färdigt bröd:


Surdegsbröd surdegsskolan

Annons

Ingredienser till 20 stycken surdegsfrallor

1 fördeg
15 dl/900 g Manitoba cream (eller vanligt vetemjöl)
5 dl vatten
20 g salt
+2 msk rapsolja till formen

Gör så här:
1. Blanda fördeg, mjöl och vatten i en stor bunke, eller hushållsassistent.
2. Knåda degen ca 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand.
3. Tillsätt saltet och knåda ett par minuter till.
4. Häll rapsoljan i en stor ugnsform med höga kanter. T.ex en stor lasagneform, eller om du har en stor plastlåda går det också bra. Lägg degen i formen och vik den dubbel några gånger i oljan.
5. Plasta och låt jäsa på et varm ställe till dubbel storlek. *
6. Värm ugnen till 250 grader.
7. Tippa upp i degen på ett mjölat bakbord utan att knåda den. Ju mindre du knådar, desto mer härliga luftbubblor i brödet. Pudra ovansidan med mjöl och skär ut 20 bitar som är ungefär lika stora. Se filmen nedan när jag gör detta moment!
8. Lägg på bakplåtspapper och baka mitt i ugnen 8-12 minuter och frallorna har fått rejält med färg. Har du en baksten så kan du använda den!
9. Låt svalna något, bred på rejält med smör, en skiva ost och NJUT!

*Här kan det variera! Om du har en ung surdegsgrund som precis är klar kan det ta längre tid. När din surdegsgrund har stått några veckor så tar det kortare. Räkna på allt mellan 3-8 timmar. Mitt tips är att göra degen, ställa den i kylen över natten, och sedan ta ut den ett par timmar innan du ska baka av bröden. Det brukar alltid fungera.

Här är en liten video med alla steg och hur jag gör mina bröd:

Annons


surdegsbrod

Hoppas du testar dessa och att du tycker om dem lika mycket som jag gör!

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar