Annons

Surdegsskolan – Fördeg

Nu när du har en kraftfull och bubblande surdegsgrund så är det strax dags att börja baka! Det första vi gör är att sätta en fördeg, vilket är plättlätt! Man gör en fördeg för att aktivera all jäsförmåga, och brödet får mer smak när fördegen får stå och dra.

fordeg

Jag vet att många tycker det låter krångligt med alla små moment, men jag hoppas jag kan göra det någorlunda tydligt för er! Det tar ca 18-20 timmar innan brödet är klart, så när jag sätter min fördeg tänker jag lite såhär:

Vill jag ha ett nybakat frukostbröd – Sätt fördegen på morgonen dagen innan. Sedan gör du degen på kvällen som får stå och jäsa över natten.

Vill jag baka efter jobbet – Sätt fördegen på kvällen innan du går och lägger dig. Gör degen på morgonen, så får den jäsa tills du kommer hem.

Jag ska även testa lite fler varianter än vad jag gjort tidigare, när jag tillsätter lite jäst och ser vad som händer då. Men det blir lite längre fram 🙂

Annons

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika

Annons

surdegsgrund på rågmjöl

Ingredienser till en fördeg:

100 g surdegsgrund
150 g vetemjöl
150 g vatten

Gör så här:
1. Blanda allt i en liten bunke.
2. Vispa ihop till en slät smet.
3. Plasta bunken och ställ på ett varmt och gosigt ställe, t.ex skåpet ovanför kylen.
4. Låt fördegen stå i 12 timmar.

När detta steg är klart så kan du börja med degen till t.ex dessa: Surdegsfrallor

Annons

Här är en video där du får följa med från surdegsgrund till färdigt bröd:


fördeg surdeg

Såhär ser fördegen ut när den har stått i 12 timmar. Jag lovar dig, när allt är klart så kommer du förstå varför man gör alla stegen, det blir ett magiskt gott bröd! Inga konstiga tillsatser, och surdegsbröd har längre hållbarhet än andra bröd.


Annons
Dela på:
Annons

Laddar