Annons

Surdegsskolan – Så sätter du en surdegsgrund!

Idag drar jag igång lilla surdegsskolan! Att baka surdeg har verkligen något magiskt över sig, och bröden blir så otroligt goda! Det är häftigt att baka ett bröd som du enbart har mjöl, vatten och salt i, men som ändå blir otroligt smakrikt och härligt segt!

surdegsskolan

Det här är ett sätt som man kan börja med en surdegsgrund, och man kan göra det på flera olika sätt. Det här sättet lyckas jag alltid med, så det är därför jag vill dela med mig av det jag kan. Det finns flera proffs på surdegsbröd som säkert säger annorlunda, men bröden blir saftig, höga och otroligt goda, så det kan inte vara fel 🙂

När jag bakar surdegsbröd använder jag aldrig jäst. Det går utmärkt att tillsätta jäst för att förkorta tiden, men det kommer vi till lite senare, nu börjar vi med en surdegsgrund! Visst låter det mycket med flera dagar innan man har ett bröd, men total tid du lägger ner är kanske 5 minuter innan du börjar baka!

surdegsskolan, att börja med surdeg

Det finns många sätt att starta en surdegsgrund, nedan kommer ett av dem. Jag har testat lite olika, men jag tycker rågsurdegsgrunden är både lätt att starta med och ger ett gott och smakrikt bröd.

Surdegsskolan

DAG 1
1,5 dl vatten
1 dl ekologiskt grovt rågmjöl

Gör så här:
Blanda vatten och mjöl i en burk. Låt stå till imorgon. Ställ burken där det är lite varmt och mysigt. Skåpet ovanför kylen brukar vara ett ”hett” tips!

Svårare än så var det inte att starta! Använd ett grovt ekologiskt rågmjöl, det har fler jästporer i sig och är inte behandlat lika mycket som ett vanligt rågmjöl. Vi vill ju att det ska bildas massor av härliga små bubblor i surdegsgrunden!

surdegsskolan

Dag 2 till 3

Gör så här:
Rör om morgon och kväll. Låt gärna burken stå öppen ett par timmar under dagen för att få in lite luft och naturliga bakterier som hjälper till att starta alla jäsporer.

Dag 4
1,5 dl grovt ekologiskt rågmjöl
1 dl vatten

Gör så här: 
Blanda ner mjöl och vatten i burken, rör om. Låt burken stå öppen ett par timmar.

Nu är din surdegsgrund klar! Du bör ha massor av små bubblor och det ska dofta syrligt och friskt av din surdegsrund. Antingen så börjar du baka direkt. Eller så kan du ställa burken i kylen och vänta tills du blir sugen.

Annons
Annons

Här är en video där jag bakar surdegsbröd från surdegrund till färdigt bröd.

Annons


surdegsgrund på rågmjöl

Jag brukar ge min surdeg ett par matskedar grovt ekologiskt rågmjöl och några skedar vatten en gång i veckan. Samma dag som jag brukar vattna blommorna ungefär! Det må vara nördigt, men när man väl har testat, och fått det där första brödet som blir perfekt, då kan man inte sluta!

surdegsskolan

Här hittar du nästa avsnitt: Fördeg!
Här hittar du receptet på brödet: Surdegsfrallor

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Annons
Dela på:
Annons

Laddar
https://fredriksfika.allas.se/fredriks-fika-boken-ar-klar/