Annons

Tekakor på rågmjöl och rågflingor

Idag testade jag ihop ett nytt recept på tekakor. Jag ville dels testa att använda rågflingor/råggryn för att de smakar lite mer än havregryn som jag vanligtvis använder. Sen ville jag även testa att dekorera tekakorna med några nya schabloner! En rolig dag i köket helt enkelt 🙂

tekakor på rågmjöl

Tekakorna blev riktigt saftig och goda, och så lite extra roliga med mönstret.

Annons

Tekakor på rågmjöl brukar jag även göra när jag gör mormors tekakor, de hittar du här: Mormors tekakor
Det går utmärkt att använda havregryn om man hellre vill det.

tekakor på rågmjöl

Annons

Ingredienser till 20 stycken tekakor på rågmjöl

1 dl rågflingor/råggryn
50 g smör
2,5 dl kokande vatten
2,5 dl kallt vatten
50 g jäst
0,5 dl honung
2 tsk salt
10-11 dl rågsikt

Gör så här:
1. Lägg rågflingorna och smöret i en degbunke.
2. Häll över det kokande vattnet och rör tills smöret smält. Tillsätt det kalla vattnet och låt svalna till under 37 grader/fingervarmt.
3. Smula ner jästen och rör tills den löst upp sig.
4. Tillsätt honung, salt och nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Hellre en lite lösare deg innan första jäsningen, så kan du knåda in lite mjöl innan du kavlar ut tekakorna sen.
5. Lägg en bakduk över bunken och låt jäsa 30 minuter.
6. Ha upp degen på ett bakbord och knåda den lite. Kavla ut degen ca 0,5 cm hög. Stansa ut rundlar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Nagga tekakorna med en gaffel eller en nagg.
Vill du också dekorera dem med schabloner så gör du det nu. Lägg schablonen på tekakan och pudra över vete eller rågmjöl.
7. Låt jäsa under en bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Baka mitt i ugnen i 6-8 minuter tills de får en gyllene färg.
9. Låt svalna på galler.

tekakor på rågmjöl

Det är väldigt smidigt att göra allt i bunken, så slipper man extra disk också 🙂

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

tekakor dekorera

Jag tyckte det var lite fiffigt med schablonen 🙂 Det kanske inte håller så bra om man ska frysa in tekakorna, men om man ska servera dem direkt så kan man ju ha lite roligt på det här sättet!

tekakor på rågmjöl

Det börjar att bli en gedigen samling brödrecept nu! Vill du ha mer inspiration till brödbak så kan du kika in här: Fredriks bröd

tekakor på rågmjöl

Annons
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar