Annons

Toscakaka med hasselnötter

En klar favorit när det ska bjudas på fika är Toscakaka, rostade ljuvliga nötter och sockerkaka på en och samma gång, kan inte gå fel! Vanligtvis görs denna kaka på mandel, men jag är mer förtjust i hasselnötter så jag testade att göra med det istället.

Annons

För att få ut maximalt med smak så rostade jag nötterna innan jag gjorde toscasmeten, gott gott gott!! 🙂

IMGP7671

Det känns lite extra lyxigt med en Toscakaka, och det tar inte mycket längre tid än en vanlig sockerkaka eftersom du gör toscasmeten medan kakan gräddas första gången.

Ingredienser:
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk

Toscasmet:
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g hasselnötter

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175˚C. Smörj en form på va 24cm i diameter.
2. Rosta hasselnötterna i ca 10 minuter, tills du ser att skalet börjar spricka.
3. Ta ut dem och gnugga i en handduk för att lossa skalet, låt svalna och grovhacka nötterna.
4.. Smält matfettet och låt det svalna.
5. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
6. Blanda vetemjöl och bakpulver. Blanda ner mjölblandningen, matfettet samt mjölken i smeten. Häll smeten i formen.
7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Förbered glasyren under tiden.
8. Blanda alla ingredienserna till glasyren i en kastrull. Värm under försiktig omrörning tills allt blandat sig och tjocknat.
9. Häll glasyren över kakan och bred ut den.
10. Grädda kakan i ytterligare ca 15 minuter tills glasyren fått färg.
11. Låt kakan svalna, och sedan är det bara att mumsa på!

IMGP7613
Rosta nötterna så att skalet spricker lite, men inte för länge eftersom de ska gräddas i ugnen en gång till.


IMGP7612
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av din form, då är det lätt att lyfta över kakan till ett serveringsfat sedan.


IMGP7660
Kaka i solsken, sådana barndomsminnen!


IMGP7664
Kakan räcker till många!


 

Dela på:
Annons

Laddar