En klar favorit när det ska bjudas på fika är Toscakaka, rostade ljuvliga nötter och sockerkaka på en och samma gång, kan inte gå fel! Vanligtvis görs denna kaka på mandel, men jag är mer förtjust i hasselnötter så jag testade att göra med det istället.
För att få ut maximalt med smak så rostade jag nötterna innan jag gjorde toscasmeten, gott gott gott!! 🙂
Det känns lite extra lyxigt med en Toscakaka, och det tar inte mycket längre tid än en vanlig sockerkaka eftersom du gör toscasmeten medan kakan gräddas första gången.
Ingredienser:
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Toscasmet:
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g hasselnötter
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175˚C. Smörj en form på va 24cm i diameter.
2. Rosta hasselnötterna i ca 10 minuter, tills du ser att skalet börjar spricka.
3. Ta ut dem och gnugga i en handduk för att lossa skalet, låt svalna och grovhacka nötterna.
4.. Smält matfettet och låt det svalna.
5. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
6. Blanda vetemjöl och bakpulver. Blanda ner mjölblandningen, matfettet samt mjölken i smeten. Häll smeten i formen.
7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Förbered glasyren under tiden.
8. Blanda alla ingredienserna till glasyren i en kastrull. Värm under försiktig omrörning tills allt blandat sig och tjocknat.
9. Häll glasyren över kakan och bred ut den.
10. Grädda kakan i ytterligare ca 15 minuter tills glasyren fått färg.
11. Låt kakan svalna, och sedan är det bara att mumsa på!