Annons

Vaniljbullar

Solen skiner, då är det så underbart gott med vaniljbullar! Ett perfekt fika att bjuda på som inte är mycket krångligare än vanliga kanelbullar. Att göra sin egen vaniljkräm med äkta vanilj gör att det här blir en riktig smakupplevelse.

Annons

Här är receptet jag brukar använda!

IMGP3219

Ingredienser
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
1 tsk nystött kardemumma
12-13 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och rör ut den med 1 dl av den kalla mjölken.
2. Smält smöret och blanda i mjölk, socker, salt och kardemumma i vätskan. Värm vätskan till fingervarmt.
3. Blanda i allt i jästblandningen. Eftersom du har den kalla mjölken så riskerar du inte att det blir för varmt.
4. Ha i nästan allt mjöl och arbeta degen några minuter. Om degen är för lös så kan du fylla på med lite efter hand så att du har en rätt fast deg, men det är helt ok om den kladdar lite inför första jäsningen. Lägg en handduk över bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek. (ca 30 minuter)
5. Medan degen jäser så kokar du vaniljkrämen: Länk till vaniljkräm, ställ den i kylen så att den svalnar ordentligt.
6. När degen jäst färdigt, tippa upp den på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Nu passar du på att ha i mjöl så att degen går att rulla utan att fastna på bänken.
7. Dela degen på hälften och rulla ut halvorna till rullar, dela varje rulle i 12 bitar.  Rulla varje bulle så att den blir riktigt slät och fin och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt, täck med duk och låt jäsa ca 30 minuter.

8. När bullarna jäst klart så fyller jag dom med vaniljkrämen. Enklast är om man har en sprits med en spetsig tyll. Jag brukar joxa runt lite med tyllen så att det blir ett lagom hål, så fyller jag rikligt med vaniljkräm.
IMGP3196


9. Grädda bullarna i 225 grader ca 10-12 minuter och de har en härlig gyllenbrun färg. Bullarna ska inte penslas med ägg eftersom jag vill rulla dem i socker istället.  Låt dem svalna på ett galler. När jag ska servera dem så penslar jag med smör och rullar i socker, dock inte självaste vaniljkrämspluppen.

IMGP3218

Annons
Dela på:
Annons

Laddar