En riktigt god vaniljkräm kan man faktiskt äta precis som den är! Len, krämig och en fin smak av äkta vanilj. Den här gör jag som fyllning i tårtor, bullar eller till efterrätter.
Vaniljkräm
500 g mjölk (5 dl)
1 vaniljstång
120 g äggulor (cirka 6 st)
125 g strösocker (1,3 dl)
40 g maizena (2 msk)
50 g smör
Gör så här:
1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och tillsätt mjölken, låt koka upp. Dra av från värmen och låt dra 10-15 minuter.
2. Vispa äggulor, strösockret, och maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken. Fiska upp vaniljstången.
3. Koka upp och vispa kraftigt, låt sjuda i ett par minuter.
4. Tag bort ifrån värmen, blanda i smöret och sila genom en finmaskig sil. Häll krämen i en kall skål och låt svalna.
Av vaniljstången kan du göra hemgjort vaniljsocker, receptet hittar du här: Vaniljsocker
Det blir många äggvitor över, då passar det perfekt att göra marängbottnar! Recept på det hittar du här: Marängbottnar
För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika