Annons

Västerbottenpaj, ett måste på kräftskivan!

När man har kräftskiva så tycker jag att västerbottenpajen nästan är lika viktig som kräftorna! Den ska smaka rejält med ost och ha en bra färg. Vi bakade två av dessa pajer till 12 gäster, och båda gick åt! Antingen har vi hungriga vänner, eller så var pajen grymt god.

Annons

Jag tror på det sistnämnda 😉

IMG_4355

Receptet är inspirerat av Per Moberg, men vi la till lite lök för att få en extra smakhöjning, samt så använde vi grädde istället för mjölk. Ska det vara så ska det! 🙂

Ingredienser pajskal
100 g smör
100 g vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning
200 g västerbottensost
2 st ägg
2 dl vispgrädde
1 gul lök
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här
1. Sätt ugnen till 200 grader.
2. Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare.
3. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg.
4. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme.
5. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter, låt svalna.
6. Hacka löken och fräs den mjuk i lite smör
7. Fördela västerbottensost och löken i pajskalet.
8. Blanda ägg, grädde, salt och peppar, häll det över osten och löken.
9. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter och den har fått en fin gyllenbrun färg.

IMG_4336
Västerbottenost är den godaste osten jag vet!


IMG_4384
Formarna vi hade var lite större än 24cm i diameter, men det gick alldeles utmärkt ändå.

Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar
https://fredriksfika.allas.se/kraftskiva-pa-4-timmar/