Annons

Vetelängder med Mandel & Vanilj

Detta recept alltså, jag tror att det är snudd på konditorivarning på detta! Jag har aldrig bakat med så mycket smör i en vetelängd, men nu förstår jag varför det kan vara så gott när man går på café ibland 🙂

vetelängd med mandel och vanilj

Ingredienser till 2 längder
½ paket jäst (25 g)
2 dl rumstempererad mjölk
200 g rumsvarmt smör
1 msk socker
2 tsk nystötta kardemummakärnor
ca 6-7 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Fyllning
1 dl mandelmjöl
100 g smör
2 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
Pensling
1 ägg

Garnering
Hyvlad mandel
Glasyr

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på lite av mjölken. Rör tills den är upplöst. Blanda i resten av mjölken.
2. Tillsätt smöret i bitar, socker, kardemumma, salt och mjöl. Arbeta samman ingredienserna till en smidig deg med maskin eller för hand.
3. Låt degen vila medan du förbereder fyllningen.
4. Rör samman mandelmjöl, smör, vaniljsocker och sirap till en smidig smet.
5. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 30×40 cm.
6. Bred på fyllningen. Rulla ihop från långsidan. Skär rullen i två bitar.
7. Lägg i smorda eller bakplåtsklädda raka 1½ l formar. Klippa med sax längderna och låt dem jäsa, i ca 2 timmar. Lägg lite plastfilm över så de inte blir torra
8. Sätt ugnen på 200 grader
9. Pensla med uppvispat ägg och strö på hyvlad mandel
10. Grädda nederst i ugnen i ca 35 minuter. Lägg folie över på slutet om längerna får för mycket färg.
11. Låt längderna svalna något i formen. Stjälp försiktigt upp dem på galler. Låt kallna.
12. Garnera med glasyr

vetebulle sju sorters kakor

Annons
Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar