Annons

Vindaloo – Indisk gryta

Jag älskar indiska grytor, men det är en som jag aldrig kunnat äta = Vindaloo, jag har beställt in den på restaurang men den har alltid varit så stark så att jag inte känt någon smak och jag har fått kallsvettningar 🙂 Vi hade middag med Indiskt tema för några veckor sedan och då slog jag till och gjorde en egen, lite mildare. Jag kollade in receptet hos Zeinas Kitchen och så gjorde jag om den till en mildare gryta, men bevarade alla goda smaker. Jag ändrade lite av ingredienserna också eftersom allt inte fanns här i Hofors. Kika in Zeinas recept här: Vindaloo

Annons

Grytan tar lite tid på sig att göra, men jag lovar att det är värt besväret! Det blir en helt fantastisk gryta med underbara smaker!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika

Annons

Vindaloo, 6 portioner

800 g grytkött av nöt eller lamm

Marinad:
0,5 dl vitvin eller rödvinsvinäger
1 dl kokosmjölk
1-2 tsk chiliflakes (Jag använde 1 tsk)
1 liten bit färsk ingefära
6 st vitlöksklyftor
5 st hela kryddnejlikor
2 st hela kardemumma (Eller 0,5 tsk mald)
1 st kanelstång
1 tsk spiskummin
1 msk senap
1 tsk hela svartpepparkorn
1 msk strösocker

Tillagning:
1 gul lök
1-2 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver (Här använde jag paprikapulver stark)
Ca 5 dl vatten
Salt
0,5 dl olja till stekning

Annons

Till servering:
Ris
Naanbröd, recept: Naan

Gör så här:
1. Skär köttet i bitar, krydda det med ca 1 tsk salt.  Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål och låt marinaden stå i 30 min. Mixa sedan marinaden helt slät med en mixer. Häll marinaden över köttet, blanda väl. Täck köttet ordentligt och låt marineras i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.
2. Hetta upp 0,5 dl olja i en rymlig gryta. Lägg köttet med marinaden i grytan och stek under omrörning i ca 5 min.
3. Tillsätt hackad lök och stek lite till. Vänd ner tomatpuré, paprikapulver och stek en stund till. Tillsätt ca 5 dl hett vatten. Låt grytan puttra under lock på medelvärme i ca 1,5-2 timmar till köttet börjar kännas mört.
4. Ta bort locket och låt grytan koka tills såsen reduceras och blir krämig. Smaka av med salt.

Älskar du också indiska grytor, kika då in denna: Chicken Tikka Masala

Annons
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar
https://fredriksfika.allas.se/kycklingfarsbiffar/