Jag har länge velat baka vörtbröd, och tycker alla recept är mer eller mindre omöjliga eftersom jag inte hittar vört eller vörtmix. Så idag blev det ett test! Vörtbröd á la Fredriks Fika 🙂 Det här blev ungefär 1000 gånger godare är något annat vörtbröd jag smakat, men har fortfarande den där kryddiga smaken som man vill ha!
I många recept ska man ha mörk öl, och det går utmärkt även i detta, men jag hade i julmust 🙂 Man kan även blanda i russin precis innan degen knådats klart, inget för mig men det går bra!
Det dyker upp nya recept hela tiden, häng med på Instagram: @fredriksfika och Facebook:
Fredriks Fika så missar du inget!
Vörtbröd, 2 st
25 g färsk jäst
33 cl julmust eller mörkt öl
0,5 dl mörk sirap
1 tsk mald kanel
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma
4 dl rågsikt
5 dl vetemjöl special
1 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
Pensling:
1 msk mörk sirap
1 msk kallt kaffe
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Blanda julmusten eller ölen med sirap och kryddor i en kastrull och ljumma till 37 grader,
3. Rör ut jästen med degvätskan. Tillsätt mjölet, salt och det rumsvarma smöret och arbeta degen i 10 minuter i maskin.
4. Täck bunken och låt jäsa 45 minuter.
5. Klä två brödformar på 1,5 liter med bakplåtspapper. Tippa upp degen och dela den i två lika stora delar utan att knåda den allt för mycket.
6. Forma två avlånga limpor och lägg i formarna. Täck med duk och låt jäsa 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Baka bröden i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
8. Blanda mörk sirap och kaffe och pensla de varma bröden direkt de kommer ur ugnen.
Vill du ha fler julrecept så hittar du massor av gott här: Baka till jul
Kommentarer till “Vörtbröd – recept på vörtbröd”
Hej!
Kan jag kalljäsa det här brödet? 😃