Annons

Vörtbröd – recept på vörtbröd

Jag har länge velat baka vörtbröd, och tycker alla recept är mer eller mindre omöjliga eftersom jag inte hittar vört eller vörtmix. Så idag blev det ett test! Vörtbröd á la Fredriks Fika 🙂 Det här blev ungefär 1000 gånger godare är något annat vörtbröd jag smakat, men har fortfarande den där kryddiga smaken som man vill ha!

recept på vörtbröd

I många recept ska man ha mörk öl, och det går utmärkt även i detta, men jag hade i julmust 🙂 Man kan även blanda i russin precis innan degen knådats klart, inget för mig men det går bra!

Det dyker upp nya recept hela tiden, häng med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: 

Annons

Fredriks Fika  missar du inget!

vörtbröd utan russin

Annons

Vörtbröd, 2 st

25 g färsk jäst
33 cl julmust eller mörkt öl
0,5 dl mörk sirap
1 tsk mald kanel
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma
4 dl rågsikt
5 dl vetemjöl special
1 tsk salt
100 g rumsvarmt smör

Pensling:
1 msk mörk sirap
1 msk kallt kaffe

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Blanda julmusten eller ölen med sirap och kryddor i en kastrull och ljumma till 37 grader,
3. Rör ut jästen med degvätskan. Tillsätt mjölet, salt och det rumsvarma smöret och arbeta degen i 10 minuter i maskin.
4. Täck bunken och låt jäsa 45 minuter.
5. Klä två brödformar på 1,5 liter med bakplåtspapper. Tippa upp degen och dela den i två lika stora delar utan att knåda den allt för mycket.
6. Forma två avlånga limpor och lägg i formarna. Täck med duk och låt jäsa 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Baka bröden i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
8. Blanda mörk sirap och kaffe och pensla de varma bröden direkt de kommer ur ugnen.



Vill du ha fler julrecept så hittar du massor av gott här: Baka till jul

recept med saffran

Annons
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar